Beneficiile vaniliei

Beneficiile vaniliei
În sfârșit, în sfârșit... avem din nou in stoc excelentele păstăi de vanilie organice din Uganda!
Specia este Vanilla Planifolia, numită și vanilie de bourbon. Păstăile de vanilie sunt cultivate de micii fermieri dintr-o zona special pentru Mill & Mortar.  Astfel, putem controla originea si prețul.  Păstăile au fost lăsate să se maturizeze complet pe vrej asa  încât notele de vanilie să aibă cele mai bune condiții de dezvoltare.


Vanilia este printre cei mai populari agenți de aromatizare din lume. Este apreciata pentru gustul sau plăcut și aroma sa calmantă.
Vanilia este extrasă din păstăile mature ale anumitor orhidee, de obicei Vanilla planifolia.
Extractul de vanilie și boabele de vanilie sunt folosite în alimente, parfumuri și produse farmaceutice. Este printre primele trei cele mai scumpe condimente din lume, alături de șofran și cardamom.
Trebuie remarcat faptul că cererea de vanilie naturală a crescut vertiginos pe fondul scăderii producției de orhidee de vanilie. Acest lucru a făcut ca prețul vaniliei să crească astronomic.
De fapt, vanilia naturală poate costa până la 4.000 de dolari pe kilogram. În comparație, vanilina sintetică un kilogram de vanilie arificială costă doar 15 dolari.

Pe lângă versatilitatea și importanța sa în lumea culinară, vanilia poate aduce beneficii in ceea ce priveste sănătatea.  Potrivit www.healthline.com, iată 6 beneficii potențiale ale extractului de vanilie și ale boabelor de vanilie.

1.  Vanilia naturală are potențial antioxidant, antiinflamtor, neuroprotector

Vanilina este un compus fenolic din plante care se găsește în extractul de vanilie și fasole. Este cea mai cercetată componentă a vaniliei. Vanilina sintetică este, de asemenea, produsă în laboratoare din China, Franța și Statele Unite ale Americii (3 Sursă de încredere, 4 Sursă de încredere).
Vanilina poate fi derivată și din alte alimente, cum ar fi uleiul de tărâțe de orez și uleiul de cuișoare 
Cercetările arată că vanilina are mai multe proprietăți benefice, inclusiv:
- Antioxidant. Se știe că vanilina are proprietăți antioxidante puternice, deși aceste efecte au fost studiate doar în eprubete și animale 
- Anticancer. Unele dovezi sugerează că vanilina poate avea proprietăți anticanceroase, deși cercetarea se limitează la studii pe celule și animale
- Antiinflamator. S-a demonstrat că vanilina prezintă efecte antiinflamatorii în studiile pe animale și pe eprubetă 
- Neuroprotector. Potrivit unor studii asupra rozătoarelor, vanilina poate aduce beneficii sănătății creierului și poate proteja împotriva bolilor neurodegenerative 
Deși aceste descoperiri sunt promițătoare, nu este clar cum afectează vanilina sănătatea umană.
În plus, studiile care investighează aceste potențiale beneficii pentru sănătate au folosit doze concentrate de vanilină care depășesc cantitatea pe care ați consumat-o atunci când utilizați cantități normale de extract de vanilie sau boabe de boabe.

Producția de vanilie din orhidee necesită forță de muncă intensă și, de obicei, implică polenizarea manuală în fermele mici de orhidee. Astfel, lipsa de vanilie naturală și cererea în creștere pentru acest produs a stârnit nevoia de alternative la vanilie din orhidee 
În timp ce extractul natural de vanilie este compus din sute de compuși, inclusiv vanilina, vanilia sintetică conține doar vanilină. Din acest motiv, vanilia sintetică are probabil efecte diferite asupra sănătății față de produsele naturale de vanilie, cum ar fi extractul natural de vanilie și boabele de vanilie

2. Poate oferi efecte antioxidante

Unii dintre compușii găsiți în extractul de vanilie și fasole au efecte antioxidante, ceea ce înseamnă că ajută la protejarea împotriva degreadării celulare și  a îmbătrânirii.
De exemplu, două dintre componentele fenolice ale plantelor de vanilie, vanilina și acidul vanilic, au fost cercetate pentru potențialul lor antioxidant.
Un studiu pe eprubetă din 2020 a constatat că atât vanilina, cât și acidul vanilic au protejat celulele creierului împotriva stresului oxidativ. Dintre cele două, vanilina s-a dovedit a fi mai puternică 
Mai mult, un studiu din 2021 la șobolani în vârstă a observat că vanilina a protejat împotriva leziunilor hepatice și a daunelor oxidative asociate cu vârsta.
Un alt studiu din 2011 la șobolani a arătat că pretratamentul cu vanilină protejează împotriva leziunilor hepatice induse.


3. Poate avea proprietăți antiinflamatorii

Deși inflamația este o parte esențială a unui răspuns imunitar normal, inflamația cronică a fost legată de mai multe probleme de sănătate, inclusiv risc crescut de boli cronice.
O dietă bogată în alimente și băuturi care sunt bogate în compuși antiinflamatori poate reduce markerii inflamatori din organism și poate îmbunătăți sănătatea generală 
În mod promițător, produsele cu vanilie conțin substanțe dovedite a avea efecte antiinflamatorii puternice, inclusiv vanilină 
Un studiu din 2018 care a hrănit șoarecii cu o dietă bogată în grăsimi pentru a promova obezitatea a demonstrat modul în care suplimentele orale de vanilină au redus markerii inflamatori precum interleukina-6 (IL-6) și factorul de necroză tumorală-alfa (TNF-α) atât în sânge, cât și în țesutul hepatic (21 Sursă de încredere). ).
Un alt studiu din 2017 pe șoareci a constatat că tratamentul oral cu doze variate de vanilină a redus inflamația pielii cauzată de psoriazis 
Alte studii asupra rozătoarelor și eprubetelor au descoperit, de asemenea, că vanilina protejează împotriva daunelor celulare legate de inflamație 



4. Poate aduce beneficii sănătății creierului

Unele cercetări sugerează că anumiți compuși găsiți în vanilie, inclusiv vanilina și acidul vanilic, pot susține sănătatea creierului. Ele pot avea, de asemenea, proprietăți neuroprotectoare, ceea ce înseamnă că vă pot proteja sistemul nervos.
De exemplu, un studiu din 2021 a investigat efectele neuroprotectoare ale acidului vanilic în rândul șoarecilor cărora li s-a injectat o neurotoxină - o substanță care vă poate dăuna sistemului nervos.
S-a constatat că injecțiile cu acid vanilic au protejat împotriva inflamației celulelor nervoase, au redus markerii legați de boala Alzheimer și au diminuat afectarea memoriei cauzată de neurotoxină 
Alte studii pe eprubetă și pe animale au demonstrat în mod similar vanilina ca un agent neuroprotector promițător 

Cu toate acestea, nu există dovezi că o dietă bogată în extract de vanilie sau boabe de vanilie promovează sănătatea creierului sau protejează împotriva declinului cognitiv la oameni. 

5. Poate ajuta la un consum de zahăr mai mic

Utilizarea extractului de vanilie sau a pudrei de boabe de vanilie în alimente și băuturi ar putea ajuta la reducerea aportului de zahăr adăugat.
Un studiu din 2020, care a inclus 129 de adulți tineri, a constatat că adăugarea aromei de vanilie la băuturile dulci a îmbunătățit dulceața lor percepută 
Un studiu din 2021 a demonstrat, de asemenea, că aromatizarea cu vanilie a unui iaurt cu conținut redus de zahăr nu i-a afectat dulceața percepută.
În plus, un studiu din 2020 pe 112 copii a arătat că adăugarea de vanilie la deserturile pe bază de lapte a crescut gradul de apreciere general pentru opțiunile cu zahăr redus la peste 80% dintre participanți 
Acest lucru sugerează că adăugarea de vanilie la dulciuri poate reduce nevoia de zahăr adăugat.

Cum păstrăm vanilia un timp mai îndelungat?


Adăugați câteva picături de coniac sau vodcă pe fundul tubului de sticla  cu vanilie, pentru ca batonul să nu se usuce. Și nu ezitați să puneți pastaia de vanilie răzuită într-un pahar cu zahăr și să vă faceți zahăr vanilat de casă.

 
Categorii

Suport clienti 09:00 - 17:00

0726169833 contact@giftspace.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!