Boabele de Tonka au o aroma puternica de vanilie cu note de padure si migdale amare. Mai putem distinge si note de santal, magnolie, cuisoare sau chiar pere. Aceste arome complexe confera boabelor de Tonka un rol foarte popular in  preparea dulciurilor, de la inghetata la patiserie fina, in amestec direct cu ingredientele dar si infuzate in creme sau alcool. Tonka este potrivita si in combinatie cu ciocolata, dar si cu fructe, precum caise si capsuni.
Tonka arata ca o boaba mare de stafida. In preparate se razuieste fin precum nucsoara. 
Tonka are o aroma mult mai complexa si mai nuantata decat vanilia, iar uleiurile esntiale obtinute din boabe sunt utilizate in parfumerie de secole.
Tonka este folosita in special  in deserturile frantuzesti, dar si in patiseria fina pariziana. Poate fi folosita si in cocktailuri care au baza de rom. Aroma complexa o face potrivita si pentru bucataria sarata si poate fi folosita in preparate diferit,  de la scoici, maioneza pana la supa de dovleac sau piure de cartofi. 
 Boable de Tonka sunt semintele copacului Cumaru care creste in America de Sud si in America Central si care poate atinge o inaltime de 7-9 metri. 
FOLOSITI BOABELE DE TONKA CU MODERATIE
Boable de Tonka nu pot fi mancate direct precum vanilia ci sunt folosite doar pentru a da aroma preparatelor. Tonka contine coumarin in concentratie intre 1-3,5%,  in functie de locul si conditiile climatice de cultivare. In Concluzie, nu utilizati mai multa Tonka decat va indica reteta si cititi mai multe despre dozaj si valori limita